Moes is gefascineerd door de rol die kunst kan spelen in de filosofie. En omgekeerd. De kunstmatige omgeving is een experimenteertuin voor het denken.

Verwondering

Bij alles wat ze doet speelt haar filosofische houding een grote rol: een open, nieuwsgierige en verwonderende houding. Het stelt haar in staat om vraagtekens te zetten en nieuwe mogelijkheden te verkennen. In het dagelijks leven combineert Moes dit graag met levenskunst en improvisatie.

Verbeelding

In de wetenschap is het verbeelden van de wereld in een kunstmatige omgeving al helemaal ingeburgerd: de computersimulatie. Moes is voor haar afstuderen gaan uitzoeken hoe dit wetenschapsfilosofisch eigenlijk in elkaar steekt. Want toen ze dit snapte kon ze ook kijken hoe zinnig kunstzinnige verbeelding zou kunnen zijn voor filosofisch onderzoek. De conclusie: even zinnig.

Artistiek onderzoek

Met haar cursus ‘Filosoferen en dichten’ heeft ze de koppeling gelegd tussen filosofische methoden en de kunstzinnige praktijk van het dichten. Maar zoals haar cursisten haar lieten zien werkt deze insteek ook voor andere kunstdisciplines. Het plan is om deze cursus, die nu nog ‘analoog’ is en alleen op aanvraag wordt gegeven, over enkele jaren als online cursus aan te bieden.