Ik ben Moes Wagenaar (1981). Ik ben opgeleid als filosoof aan de Universiteit Twente en haalde mijn master in 2008. Om precies te zijn werd ik filosoof van wetenschap, technologie en samenleving.

Zelfstandig

Ik zeg wel eens gekscherend dat ik geen ‘meeloop-gen’ heb. Soms is dat eenzaam. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een ‘baan’ gehad, omdat, nou ja, er niemand was die me in dienst wilde nemen als onderzoekend filosoof en podiumkunstenaar. Maar ik vermaak me ook goed zelf en vaak vind ik wel mensen om mee samen te werken.

Bèta in de filosofie

Op de middelbare school hoopte ik dat ik later filosofie kon gaan studeren. Ik was bang dat ik al het lezen niet aan zou kunnen, want ik was vooral goed in bèta- en kunstvakken. Maar na een onderbouw van Civiele Techniek, waar ik mezelf nergens in het systeem voelde passen, was de overstap naar filosofie hemels. Het lezen mocht bedachtzaam. Het denken mocht creatief.

Kunst, wetenschap en filosofie

Naast mijn studie ontwikkelde ik me tot allround podiumkunstenaar in bandjes, jongleerbijeenkomsten en met acteer-, dans- , schrijf- en zanglessen. Het duurde niet lang of ik zag de een na de andere parallel tussen het scheppen van kunst en het denken in de filosofie. Ik vergeleek het met het scheppen van een kunstmatige verbeelding (dus: computersimulatie) in de natuurwetenschap. Dat gaf zulke nieuwe interessante stof dat ik er een paar jaar lang op af kon studeren 😉 en dat ik er nog altijd een onderzoekslijntje mee heb lopen voor mijn ‘levenswerk’.

Betekenisvolle kunst

Sinds ik stadsdichter van Enschede was (van 2011-2013) haal ik er ook veel plezier uit om betekenisvolle kunst te maken. Poëzie, theater en muziek over mensen in een stad, over jongeren, over sociale coöperaties en zelfs over robots. Al doende krijgen we meer inzicht in de principes die er spelen.

Online

Alle dagen op pad zijn is niks voor mij. Ik ben graag onder de mensen, maar ook heel graag thuis aan het schrijven en denken. Ik ben nu een pad ingeslagen om alle ideeën die ik op de plank heb liggen voor cursussen op het raakvlak van kunst en filosofie om te zetten in online cursussen. De eerste cursus is: Dagelijkse Dosis Impro, van www.improvalley.nl.

Liefs, Moes

Wat anderen voor moois over me zeggen

“Moes heeft een ongewoon heldere kijk op verborgen motieven in de loop van een mensenleven. Daardoor haalt ze verbanden naar voren die anders ongezien zouden blijven.”

ANNA BACKERRA

“De teksten en muziek van Moes hebben prachtige vondsten en een mooie concentratie: verstild, speels en ontspannen.”

INGRID VAN REE