Ik ben Moes Wagenaar. Mijn ouders noemden me Marloes bij mijn geboorte in 1981 en ik ben in mijn tientertijd vooral Loes genoemd. Maar ik vond Moes wat beter passen.

Zelfstandig

Ik vind het vaak moeilijk om me aan te passen aan de norm. Soms gaat het wel hoor. Sinds ik een kind heb wilde ik wel in een echt huis wonen met een auto voor de deur. Maar ik heb bijvoorbeeld nog nooit een ‘baan’ gehad, omdat, nou ja, er niemand is die me in dienst wil nemen als onderzoekend filosoof en podiumkunstenaar. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik geen ‘meeloop-gen’ heb. Soms is dat eenzaam. Maar vaak vind ik wel mensen die dat ook niet zo hebben, zijn er mensen die wel een eindje met mij mee willen lopen of doe ik mijn kameleonpak even aan en lijk ik best aardig. Aardig normaal, bedoel ik.

Bèta in de filosofie

Op de middelbare school hoopte ik dat ik later filosofie kon gaan studeren. Ik was bang dat ik al het lezen niet aan zou kunnen, want ik was vooral goed in bèta- en kunstvakken. Maar na een onderbouw van Civiele Techniek, waar ik mezelf nergens in het systeem voelde passen, was de overstap naar filosofie hemels. Het lezen mocht bedachtzaam. En het denken mocht creatief.

Kunst, wetenschap en filosofie

Naast mijn studie ontwikkelde ik me tot allround podiumkunstenaar in bandjes, jongleerbijeenkomsten en met acteer-, dans- , schrijf- en zanglessen. Het duurde niet lang of ik zag de een na de andere parallel tussen het scheppen van kunst en het denken in de filosofie. Ik vergeleek het met het scheppen van een kunstmatige verbeelding (dus: computersimulatie) in de natuurwetenschap. Dat gaf zulke nieuwe interessante stof dat ik er een paar jaar lang op af kon studeren ;). En nog altijd een onderzoekslijntje mee heb lopen voor mijn ‘levenswerk’.

Betekenisvolle kunst

Nu haal ik er ook veel plezier uit om betekenisvolle kunst te maken, om anderen daarbij te helpen en om kunst (en het maakproces ervan) als ‘betekenisvol’ te helpen zien. Ik werk met individuen en sociale groepen aan levenskunst om inzicht te krijgen in de principes die er spelen.

Betekenisvol geld verdienen

Het is voor mij, ondanks mijn toegevoegde waarde, altijd een uitdaging om geld te verdienen met mijn vak. Maar ik merk wel dat de maatschappij verandert en dat er steeds meer behoefte komt aan samenhang, inzicht en zingeving. Het woord ‘filosoof’ is in de samenleving al lang niet meer zo besmet als toen ik afstudeerde. En ik wen zelf heel langzaam aan het idee van ‘geld verdienen’.

Liefs, Moes

Wat anderen voor moois over me zeggen

“Moes heeft een ongewoon heldere kijk op verborgen motieven in de loop van een mensenleven. Daardoor haalt ze verbanden naar voren die anders ongezien zouden blijven.”

ANNA BACKERRA

“De teksten en muziek van Moes hebben prachtige vondsten en een mooie concentratie: verstild, speels en ontspannen.”

INGRID VAN REE